Sveti Martin na Muri, 7. veljače 2017. - Završio je dvodnevni trenerski seminar Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) organiziran 6. i 7. veljače u Svetom Martinu na Muri. Bila je to prilika za više od sto trenera da uče od vrhunskih hrvatskih stručnjaka, trenera olimpijskih odličnika, koji su spremno podijelili svoje znanje i iskustvo s kolegama iz čitave Hrvatske.

Seminar je otvorio jedan od najboljih veslačkih trenera svijeta, trenera zlatnog dvojca na pariće i srebrnog četverca na pariće, Nikola Bralić izlažući o uvođenju trenažnih operatora u proces pripreme sportaša. Leonard Pjetraj, trenera brončanog boksača Filipa Hrgovića, govorio je svojim iskustvima u stvaranju boksačkih prvaka, posebno u kontekstu specifičnih trenažnih procesa u sadržajno, prostorno i tehnički ograničenim uvjetima. Pero Kuterovac, kondicijski trener hrvatske vaterpolske reprezentacije i brojnih drugih olimpijaca podijelio je svoje znanje o razlikama i sličnostima u kondicijskoj pripremi za različite vrste sportova, dok su treneri zlatnih atletičarki Sandre Perković i Sare Kolak, Andrej Hajnšek i Edis Elkasević, predstavili svoje primjere vođenja trenažnih procesa vrhunskih sportaša do stvaranja zlatnih olimpijskih medalja. Seminar je zatvorio Edo Fantela, trener zlatnih jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića, svojim predavanjem o strateškom planiranju četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa treninga u realnim ekonomsko socijalnim okvirima.

 

Predstavnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Rupčić i Marijan Baković, demonstrirali su sudionicima seminara suvremene metode testiranja vrhunskih sportaša u dijagnostičkom centru, s naglaskom na funkcionalnu i biokemijsku dijagnostiku.

 

Nakon dužeg razdoblja, HOO je ponovo pojačao svoje napore kako bi unaprijedio stručni rad, nedvojbeno jedan od najvažnijih čimbenika u postizanju vrhunskih sportskih rezultata. Prema najavi glavnog tajnika HOO-a Josipa Čop, bio je ovo tek prvi u nizu trenerskih seminara koje će HOO organizirati u 2017. godini kako bi, uz program sufinanciranja rada trenera koji od 2009. godine postoji u HOO-u, proširio svoje aktivnosti na području potpore stručnom radu te omogućio svim zainteresiranim hrvatskim trenerima da se usavršavaju i stječu nova znanja. (hoo/msč)