Zagreb, 13. prosinca 2016. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) uputilo je sa svoje sjednice održane 12. prosinca Program javnih potreba sporta državne razine i financijski plan HOO-a za 2017. godinu na usvajanje Skupštini.

Ukupno planirani prihodi HOO-a za 2017. godinu iznose 133,1 milijun kuna, od čega su prihodi državnog proračuna (prihodi od igara na sreću, opći prihodi i primitci) planirani u ukupnom iznosu od 122,1 milijun kuna. Nešto više od 100 milijuna kuna ukupnih prihoda predviđeno je za redovne programe nacionalnih sportskih saveza, razvojne programe za sportaše i trenere te olimpijske programe. Financijski plan za 2017. godinu temelji se na iznosima zadanima od strane Vlade RH. Vijeće HOO-a u tom je kontekstu raspravljalo o činjenici kako su status i financiranje sporta na početku djelovanja Hrvatske kao samostalne države bili izjednačeni s ostalim društvenim djelatnostima, no ta se situacija izuzetno nepovoljno promijenila. Tako se, unatoč sjajnim uspjesima sportaša, izdvajanja za sport u odnosu na ukupni proračun RH iskazuju u promilima, a čak i konstanto padaju.

 

Još jedan dokument koje je Vijeće uputilo Skupštini na usvajanje je Pravilnik o kategorizaciji sportaša koji je nakon godinu dana primjene, u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, poboljšan i nadopunjen. Stručna služba HOO-a pripremila je, a Vijeće usvojilo, i nova pravila za razvojne programe prema kojima će sportaši najranije od svoje 15. godine moći participirati u programima, dok je to do sada bilo moguće od 12. godine.

 

Skupštini je upućen i prijedlog o promjeni statusa članova HOO-a čiji su sportovi ili sportske grane uvršteni na program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine u punopravne članove HOO-a olimpijskog sporta, a radi se o Hrvatskom baseball savezu, Hrvatskom karate savezu, Hrvatskom koturaljkaškom savezu (skateboarding), Hrvatskom planinarskom savezu (sportsko penjanje) te Hrvatskom softball savezu.

 

Na sjednici Vijeća odlučeno je i izboru najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i trenera u 2016. godini, a tko su dobitnici nagrada javnost će saznati 20. prosinca kada će se u 20 sati u hotelu Westin održati Veliki dan hrvatskog sporta.

 

Za dan kasnije, 21. prosinca u 15 sati u hotelu Panorama u Zagrebu, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša sazvao je sjednicu Skupštine HOO-a. (hoo/msč)