Zagreb, 25. studenog 2016. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), u suradnji s Hrvatskim športskim muzejom i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM), proslavili su danas, 25. studenog u Hrvatskom športskom muzeju 150. rođendan dr. Franje Bučara, oca hrvatskog sporta i promicatelja modernog olimpijskog pokreta na prostorima Hrvatske.

Obilježavanjem 150. godišnjice rođenja u budućem stalnom postavu Hrvatskog športskog muzeja podsjetili smo se nemjerljivog doprinosa koji je ovaj povjesničar i sportski djelatnik rođen 25. studenog 1866. godine dao hrvatskom sportu.

 

U Muzeju okupljeni uzvanici imali su priliku i prije službenog otvaranja vidjeti bogatu arhivsku, muzejsku i knjižnu građu iz Bučareve ostavštine kroz koji ih je vodila ravnateljica Muzeja Đurđica Bojanić. "Ovog muzeja ne bi bilo da nije bilo Bučara. Čuvao je sve dokumente, skupljao i popisivao sve što mu je došlo u ruke, željeći sve to sačuvati za buduće naraštaje" rekla je Bojanić.

 

Franjo Bučar je radio kao profesor tjelesnog odgoja na zagrebačkim gimnazijama. Na inicijativu Izidora Kršnjavog školovao se na Centralnom gimnastičkom zavodu u Stockholmu od 1892 do 1894. Po povratku u Zagreb organizirao je Tečaj za učitelje gimnastike, prvu višu školu za obrazovanje nastavnika tjelesnog odgoja. Osnivanjem Hrvatskog sportskog saveza 1909. i Jugoslavenskog olimpijskog odbora 1919. nastojao je hrvatski sport uključiti u međunarodne sportske saveze. Istaknutu ulogu odigrao je i u organizaciji Hrvatskih sokola. Bio je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza (1914.-1919.) i Jugoslavenskog olimpijskog odbora (1919.-1927.). Od 1919. do 1946. godine bio je član Međunarodnog olimpijskog odbora. Zaslužan je za poboljšanje uvjeta rada nastavnika tjelesnog odgoja, gradnju i uređenje dvorana i igrališta, osnivanje Društva učitelja gimnastike Hrvatske i Slavonije. Jedan je od osnivača Hrvatskog filatelističkog društva u Zagrebu 1896. godine.

 

Uoči samog obilježavanja godišnjice rođenja u Muzeju, Josip Čop, glavni tajnik HOO-a te Danira Bilić, voditeljica projekata olimpizma u HOA-i, položili su cvijeće na grob Franje Bučara na groblju Mirogoj. (hoo/msč)