Zagreb, 23. studenog 2016. - Dr. Franjo Bučar, promicatelj modernog olimpijskog pokreta na prostorima Hrvatske, povjesničar i sportski djelatnik, poznat i kao otac hrvatskog sporta, rodio se 25. studenog 1866. godine.

Njegov rođendan proslavit će u petak, 25. studenog u 12 sati u prostorijama Hrvatskog športskog muzeja, Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), u suradnji s Hrvatskim športskim muzejom i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije obilježavanjem 150. godišnjice rođenja u budućem Stalnom postavu Hrvatskog športskog muzeja, u kojem je izložena bogata arhivska, muzejska i knjižna građa iz Bučareve ostavštine.

 

Istoga dana, uoči samog obilježavanja u Muzeju, delegacija HOO-a i HOA-e položiti će cvijeće na grob Franje Bučara na groblju Mirogoj. (hoo/msč)

 

__________

Franjo Bučar (1866.-1946.) radio je kao profesor tjelesnog odgoja na zagrebačkim gimnazijama. Na inicijativu Izidora Kršnjavog školovao se na Centralnom gimnastičkom zavodu u Stockholmu od 1892 do 1894. Po povratku u Zagreb organizirao je Tečaj za učitelje gimnastike, prvu višu školu za obrazovanje nastavnika tjelesnog odgoja. Osnivanjem Hrvatskog sportskog saveza 1909. i Jugoslavenskog olimpijskog odbora 1919. nastojao je hrvatski sport uključiti u međunarodne sportske saveze. Istaknutu ulogu odigrao je i u organizaciji Hrvatskih sokola. Bio je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza (1914.-1919.) i Jugoslavenskog olimpijskog odbora (1919.-1927.). Član Međunarodnog olimpijskog odbora bio je u razdoblju 1919.-1946. godine. Zaslužan je za poboljšanje uvjeta rada nastavnika tjelesnog odgoja, gradnju i uređenje dvorana i igrališta, osnivanje Društva učitelja gimnastike Hrvatske i Slavonije. Jedan je od osnivača Hrvatskog filatelističkog društva u Zagrebu 1896. godine.