Zagreb, 22. studenog 2016. - Dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden sastale su se danas, 22. studenog s direktorom Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) Renatom Čengićem te glavom tajnicom Hrvatskog saveza za skokove u vodu (HSSV) Anom Kerom, kako bi raspravili dugoročne planove rada njihovih saveza.

Bila su to prva dva u nizu radnih sastanaka koji će se održati s predstavnicima svih nacionalnih sportskih saveza (NSS) olimpijskih, a kasnije i neolimpijskih sportova. Na taj način HOO želi utjecati na unapređenje komunikacije i rada s NSS-ima. Sastanke vode dopredsjednice HOO-a uz podršku Roberta Gojevića, pomoćnika glavnog tajnika za programe NSS-a, Nevena Šavore, ravnatelja odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa te Manuele Sentđerđi Čorković, stručne suradnice za komunikaciju i glasnogovornice.

 

Teme današnjeg sastanka bile su sustav planiranja u NSS-u, edukacija sportskih djelatnika i kadrovi zaposleni u NSS-u, zatim organizacija međunarodnih natjecanja, promidžba sporta i suradnja s medijima, projekti za omasovljenje sporta, suradnja s međunarodnim sportskim federacijama te struktura prihoda i sponzorstva. U razgovorima je posebna pažnja posvećena suradnji s HOO-om te područjima na kojima HOO može dati podršku NSS-u.

 

HSTS, koji je ove godine obilježio 77 godina postojanja, posebno ističe kako je važno ne samo osposobiti trenere, već im i omogućiti da od trenerskog posla žive, kako kvalitetni treneri ne bi odlazili u inozemstvo, kao što je to sada slučaj. Ne smije se zaboraviti da bez struke nema ni sporta, rekao je Čengić. Veliki problem s kojim se stolni tenis suočava je, pored nedostatka trenera i ostalih stručnih kadrova, i nedostatak široke baze iz koje bi se onda selektirali najbolji. Kako bi doskočio tom problemu, HSTS radi na otvaranju regionalnih stolnoteniskih centara u Splitu, Osijeku, Varaždinu, Puli i Rijeci te nacionalnog centra u Zagrebu.

 

Glavna tajnica HSSV izrazila je zadovoljstvo razvojnim programima HOO-a, a kao dokaz njihove kvalitete navodi kako su gotovo svi skakači u vodu koje HOO prati kroz neki od svojih programa, završili s visokim plasmanima na velikim međunarodnim natjecanjima. Rekla je i kako je potrebno prilagoditi kriterije za financiranje pojedinih sportova te se dotakla problema koji muči mnoge NSS-e i trenere, a to je da prema odredbama Zakona o sportu, osobe koje rade u sportu, da bi nastavile s radom, moraju imati diplomu prvostupnika do najkasnije srpnja 2017. godine. (hoo/msč)