Doha, 17. studenog 2016. - U Dohi, glavnom gradu Katara, završila je 16. studenog dvodnevna 21. sjednica Opće skupštine Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC). Među 1.200 sudionika bili su i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, a s njima je u Dohi boravila i osvajačica olimpijske medalje, taekwondašica Lucija Zaninović.

ANOC na sjednice Skupštine tradicionalno poziva po jednu žensku predstavnicu sa svakog kontinenta kako bi time promicao doprinos žena na vodećim položajima unutar Olimpijskog pokreta. Lucija je u ovom slučaju pozvana od strane čelnika Europskih olimpijskih odbora.

 

Predsjednik HOO-a, koji je nedavno imenovan predstavnikom ANOC-a u najvišem upravljačkom tijelu Svjetske antidopinške agencije (WADA), prije sjednice Skupštine sudjelovao je i u radu Komisije ANOC-a za međunarodne odnose.

 

Budimpešta, Los Angeles i Pariz dobili su priliku predstaviti svoje kandidature za domaćinstvo Igara 2024. godine, a organizatori nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu te Olimpijskih igara u Tokiju, kao i Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu 2018. godine izvijestili su o napretku u pripremama.

 

Od ostalih točaka dnevnog reda treba svakako istaknuti govor predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha koji je rekao kako je u današnjem krhkom svijetu sport postao čimbenik stabilnosti u koji ljudi imaju povjerenja, te osvrt predsjednika WADA-e Craiga Reedija na aktualnu problematiku dopinga. Zanimljiv je podatak da je prije nekoliko dana upravo antidopinški laboratorij u Dohi suspendiran na četiri mjeseca od strane WADA-e, jer ne udovoljava međunarodnim standardima.

 

ANOC će svoju iduću sjednicu Skupštine održati u listopadu 2017. godine u Pragu, a domaćin 2018. godine bit će Tokio. (hoo/msč)