Lausanne, 11. studenog 2016. (IOC) - Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrio je na svojoj sjednici održanoj 10. studenog u Lausanni četverogodišnji plan Olimpijske solidarnosti za razdoblje 2017.-2020.

Olimpijska solidarnost predvidjela je iznos od 509,3 milijuna američkih dolara koji se generira iz prodaje prava prijenosa OI Rio 2016. te ZOI Pjongčang 2018., a dodijelit će se nacionalnim olimpijskim odborima (NOO). Iznos je za 16 posto veći od onog u proteklom četverogodišnjem planu.

 

„Povećanje sredstava pokazuje da su sportaši i dalje u središtu svih naših aktivnosti. Uspješne Olimpijske igre u Riju znače stabilnu financijsku situaciju za Olimpijski pokret. To nam omogućava da u naredne četiri godine podijelimo više od pola milijarde dolara NOO-ima“ izjavio je Pere Miró, glavni tajnik MOO-a za odnose s Olimpijskim pokretom i direktor Olimpijske solidarnosti.

 

Cilj je Olimpijske solidarnosti pružati podršku svim NOO-ima kroz razne kontinentalne programe koji su usredotočeni na razvoj sportaša, izobrazbu trenera i administrativnih kadrova u sportu te promidžbu vrijednosti olimpizma. Za naredno četverogodišnje razdoblje predviđen je 21 program, među kojima su dva nova - pomoć sportašima izbjeglicama te karijera sportaša nakon sportske karijere.

 

Programi Olimpijske solidarnosti bili su iznimno uspješni u protekle četiri godine. Značajno su pridonijeli tome da neki NOO-i osiguraju nastup svojih sportaša na Igrama. Na OI Rio je, primjerice, nastupilo 815 sportaša, stipendista Olimpijske solidarnosti iz 171 NOO-a. Osvojili su ukupno 101 medalju. Od 20 momčadi čije je pripreme sufinancirala Olimpijska solidarnost, osam ih je osvojilo medalju u Riju. Pokriveni su i dijelovi troškova sudjelovanja nacionalnih olimpijskih delegacija na ZOI Soči i OI Rio. Treneri iz 172 NOO-a bili su sudionici nekog od 988 školovanja koje je omogućila Olimpijska solidarnost, a 641 trener dobio je individualnu stipendiju. Zahvaljujući programima Olimpijske solidarnosti NOO-i su organizirali ukupno 429 tečajeva i seminara za administrativne djelatnike u sportu, a 230 predstavnika NOO-a koristili su stipendije za stjecanje stručnog magisterija u upravljanju sportom. Financirano je i 715 projekata posvećenih promicanju načela Olimpizma. (prevela i prilagodila hoo/msč)