Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, čestitali su Janici Kostelić koju je Vlada RH na današnjoj sjednici imenovala prvom Državnom tajnicom za sport:


„U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, najiskrenije ti čestitamo na imenovanju državnom tajnicom za sport. Velika je čast, ali i odgovornost i izazov biti prva osoba koja u Republici Hrvatskoj obnaša ovu dužnost. No, ti si još jednom dokazala da si, baš kao i tijekom svoje sportske karijere, odlučna, predana i hrabra te da se ne bojiš ni jednog izazova. Želimo ti puno uspjeha u obavljanju zadataka koji te očekuju u novoosnovanom Središnjem državnom uredu za sport. U Hrvatskom olimpijskom odboru uvijek ćeš imati podršku i pouzdanog partnera“ stoji u čestitki čelnika HOO-a. (hoo/msč)

_________________

 

ZAGREB, 10. studenoga 2016. (Hina) - Vlada RH imenovala je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice najbolju hrvatsku skijašicu svih vremena Janicu Kostelić prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za šport te je, radi odlaska na novu dužnost, razriješila dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj sport je osnivanjem samostalnog Središnjeg državnog ureda dobio zasebno mjesto u državnoj administraciji, a čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je četverostrukoj olimpijskoj pobjednici i najuspješnijoj alpskoj skijašici u povijesti zimskih olimpijskih igara Janici Kostelić.

 

Već i najavu formiranja samostalnog Ureda za sport pri Vladi RH pozdravili su sve glavne sportske udruge od saveza, klubova, sportaša i sportskih dužnosnika koje već godinama nastoje dobiti ili zasebno ministarstvo ili Ured za sport.

 

Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima.

 

Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima.

 

Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te učinkovitije urediti nadzor nad njima.

 

Životopis Janice Kostelić

Rođena je 5. siječnja 1982. u Zagrebu, a cijelu karijeru je bila članica Ski kluba Zagreb.

Na svojim drugim Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake City 2002. godine zlatne medalje osvaja u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, kojima pridodaje i srebrnu u superveleslalomu.

Impozantnu kolekciju olimpijskih odličja nadopunjuje na ZOI u Torinu 2006. godine gdje uz zlatno odličje u kombinaciji osvaja i srebrnu medalju u superveleslalomu.

Janica je pet puta bila i svjetska prvakinja u različitim skijaškim disciplinama i tek treća skijašica u povijesti koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina, te druga skijašica koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Tri je puta osvajala naslov ukupne pobjednice u Svjetskom kupu (2001, 2003, 2006), a ima i sedam malih Kristalnih globusa, tri slalomska i četiri u kombinaciji. Janica Kostelić osam puta je izabrana i za najbolju hrvatsku sportašicu godine, a na mjesto državne tajnice dolazi sa mjesta pomoćnice za sport ministra Predraga Šustara.