Zagreb, 24. listopada 2016. – Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sastalo se 24. listopada na konstituirajućoj sjednici za mandatno razdoblje 2016.-2020. Uz dosadašnje vijećnike Sandu Čorak, Moranu Paliković Gruden, Borisa Mesarića, Branimira Bašića, Mihu Glavića, Marijana Hanžekovića, Ivo-Gorana Munivranu i Zvjezdanu Tumu Pavlov, novi saziv čine Damir Martin, Željko Jerkov, Zlatko Taritaš, Stevo Tkalčec, Željan Konsuo, Zrinko Gregurek i Damir Knjaz.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša obavijestio je članove Vijeća o tome da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prihvatilo prijedloge HOO-a za doradu strategije regionalnoga razvoja RH do 2020. godine, i to u dva ključna segmenta – ljudskim potencijalima i sportskoj infrastrukturi. Radi se prije svega o mjerama za provedbu obrazovnih aktivnosti koje doprinose dobrom upravljanju u sportu i razvoju kapaciteta lokalnih dionika u sportu te mjerama za rekonstrukciju, obnovu i opremanje sportskih objekata i školskih sportskih dvorana.

 

Vijeće je dalo podršku Gradu Vukovaru i Hrvatskom atletskom savezu koji su pokrenuli zajedničku inicijativu za izgradnju atletske staze i popratnih atletskih sadržaja po standardima IAAF-a 2017. godine. Inicijativa se temelji na želji da se građanima Vukovara, posebno djeci i mladima omogući bavljenje atletikom.

 

Imenovan je ocjenjivački sud za dodjelu Nagrade HOO-a Matija Ljubek u sastavu Klaudija Klikovac-Bubalo, Danira Bilić, Sandra Mandir, Branko Zorko, Sanda Čorak, Damir Knjaz i Boris Mesarić. Predstavnici HOO-a u Hrvatskom fair play odboru za mandatno razdoblje 2016.-2020. bit će Morana Paliković-Gruden, Janica Kostelić, Božo Starčević, Martina Zupčić, Dubravko Ižaković, Nataša Vezmar, Romana Caput-Jogunica, Nataša Muždalo, Goran Jukić, Marija Maraić i Morana Brkljačić Žagrović i Biserka Vrbek.

 

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje o prijemu talijanskih mačevalaca Francesca i Frederica de Robbija u hrvatsko državljanstvo. Zahtjev je podnio Hrvatski mačevalački savez uz obrazloženje da će ovi sportaši značajno doprinijeti razvoju hrvatskog mačevanja. Pozitivno je mišljenje Vijeća i o organizaciji Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu na moru koje će se održati od 30. travnja do 7. svibnja 2017. godine na Dugom otoku.

 

Prije sjednice Vijeća prvi put u novom mandatu sastao se i Nadzorni odbor HOO-a te za svog predsjednika izabrao Ivana Jelenčića koji tu funkciju obnaša od 1995. godine. (hoo/msč)