Zagreb, 14. listopada 2016. - Prvi put od utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) funkciju potpredsjednika najviše sportske udruge u Hrvatskoj obnašaju dvije žene - Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza te Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza. Također prvi put u povijesti HOO-a, vođenje dvaju stalnih radnih tijela Skupštine povjereno je ženama. Tako će Morana Paliković Gruden i dalje voditi Odbor zimskih olimpijskih sportova, dok će Sanda Čorak predsjedati Odborom ljetnih olimpijskih sportova.

Zasluga je to prije svega predsjednika HOO-a Zlatka Mateše koji u najvećoj mogućoj mjeri potiče ravnopravno uključenje žena u sport, pa tako i na upravljačkim funkcijama, što je u skladu s nastojanjima Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

Potpredsjednice, čiji je mandat potvrđen na izbornoj sjednici Skupštine HOO-a u četvrtak, 6. listopada, zahvalile su se na iskazanom povjerenju i pružanoj prilici, te su već održale prvi sastanak s predsjednikom i glavnim tajnikom HOO-a, Zlatkom Matešom i Josipom Čopom, na kojem su iznijele nekoliko inicijativa.

 

Predlažu intenziviranje suradnje s nacionalnim sportskim savezima. Smatraju kako je za uspješnu realizaciju programa HOO-a od ključne važnosti da je HOO bolje upućen u potrebe i očekivanja svojih članova, a prije svega u njihove strateške ciljeve. Zato će se u narednim mjesecima održati niz radnih sastanaka sa savezima.

 

Potpredsjednice također kao važan segment prepoznaju organizirano marketinško djelovanje HOO-a koje uključuje intenzivnije izvještavanje javnosti o djelovanju HOO-a, kao i aktivnosti usmjerene na promidžbu programa HOO-a te sportskih rezultata, sportaša i stručnog rada, naročito olimpijskih sportova. Ističu kako je cilj kroz promidžbene aktivnosti približiti javnosti razne segmente kojima se HOO bavi, a koji su svi u funkciji sportaša i trenera. (hoo/msč)