Zagreb, 5. listopada 2016. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je 5. listopada svoju posljednju, 50. sjednicu u sadašnjem sazivu. Sutra, 6. listopada Skupština HOO-a birat će predsjednika HOO-a te dopredsjednike i članove Vijeća za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Vijeće je na sjednici dopunilo listu korisnika Individualnog programa posebne skrbi o mladima s troje judašica i judaša - Anđelom Violić i Mateom Behin temeljem ekipnog 3. mjesta na Europskom kadetskom prvenstvu te Domagojem Bratinčevićem, petim na istom Prvenstvu. U Program je uvrštena i atletičarka Lora Ontl, treća u disciplini 2000 metara sa zaprekama na Europskom prvenstvu mlađih juniora. Iz četverogodišnje analize razvojnih programa za sportaše, koje se također našlo na dnevnom redu Vijeća, vidljivo je kako je HOO svake godine, od 2013. do danas, brinuo o više od 300 sportaša iz 60-ak sportova, kako olimpijskih tako i neolimpijskih.

 

Do promjena je došlo i na listi trenera čiji rad sufinancira HOO. Trener zlatne olimpijke Sare Kolak, Andrej Hajnšek, uvršten je među vrhunske A trenere, a i dosadašnji vrhunski B treneri čiji su sportaši osvojili medalje na OI Rio napredovali su u istu kategoriju. Radi se o Edisu Elkaseviću, Joško Vlašiću, Bojanu Marinoviću, Edi Fanteli, Jozi Jakeliću, Leonardu Pjetraju, Ivanu Tucku i Srećku Šuku. Tako HOO trenutno sufinancira, između ostalog, rad četiri vrhunska A i jednog kvalitetnog trenera u atletici, dva vrhunska A i jednog vrhunskog B trenera u jedrenju, dva vrhunska A trenera u veslanju, jednog vrhunskog A i dva trenera mlađih dobnih kategorija u boksu te trojice vaterpolskih trenera, po jednog u kategorijama vrhunskih A, kvalitetnih i mlađih dobnih kategorija.

 

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje o organizaciji muške i ženske utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy 3. i 5. siječnja 2017. godine na Sljemenu, te o prijemu ragbijaša Dylana Rowea u hrvatsko državljanstvo. Rowe od 2014. godine nastupa za Hrvatsku ragbijašku reprezentaciju i hrvatskog je porijekla te je do sada, sukladno pravilniku Svjetske ragbijaške federacije imao pravo nastupa za Hrvatsku. Budući da će u 2017. godini Hrvatska ragbi7 reprezentacija nastupiti u novom ciklusu Europskog kupa nacija, Rowe će pravo nastupa imati isključivo uz predočenje hrvatske putovnice.

 

Vijeće je primilo na znanje informaciju kako će Komisiju sportaša HOO-a u Skupštini u novom mandatnom razdoblju predstavljati osvajači olimpijskih medalja Snježana Pejčić, Šime Fantela i Damir Martin. Osim njih, aktualni sastav Komisije čine Lucija Zaninović (taekwondo), Barbara Matić (judo), Mario Todorović (plivanje), Marin Ćubela (boćanje), Ana Znaor (kickboxing), Natko Zrnčić-Dim (skijanje) i Vedrana Malec (skijaško trčanje).

 

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad 2. Kongresom sportskog turizma koji će se održati 11. i 12. studenog u Makarskoj, a Vijeće se pozitivno očitovalo i na zahtjev Državnog ureda za Hrvate izvan RH te Hrvatskog svjetskog kongresa za suorganizacijom i pokroviteljstvom četvrtog izdanja Hrvatskih svjetskih igara zakazanih za srpanj 2017. godine. (hoo/msč)