Zagreb, 30. rujna 2016. - U četvrtak, 6. listopada u 13 sati u hotelu Panorama Zagreb održat će se izborna sjednica Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za novo mandatno razdoblje 2016.-2020. godine. Biraju se predsjednik i četiri dopredsjednika te članovi Vijeća, Nadzornog odbora i Etičkog odbora, a birat će ih Skupština HOO-a u novom sazivu.

Pravo glasa u Skupštini imaju svi predstavnici nacionalnih sportskih saveza punopravnih članova HOO-a, njih 73, predstavnici sportskih zajednica u županijama i Gradu Zagrebu (21) te po tri predstavnika Hrvatskog kluba olimpijaca i Komisije sportaša HOO-a. Tako će 6. listopada moći glasati ukupno 100 skupštinara. Predstavnici nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova (39) imaju po dva glasa, a svi ostali predstavnici po jedan.

 

Kandidata za predsjednika HOO-a mogu istaknuti samo nacionalni sportski savezi olimpijskih sportova ako su punopravni članovi. Kandidat mora biti iz redova skupštinara s pravom glasa, a za isticanje kandidature potrebno mu je najmanje 10 potpisa punopravnih članova o podržavanju kandidature. Do predviđenog roka za isticanje kandidature, 28. rujna, pristigla je samo jedna kandidatura, ona Zlatka Mateše, aktualnog predsjednika HOO-a.

 

Nakon što je izabran, predsjednik HOO-a na istoj izbornoj sjednici predlaže listu kandidata, iz sastava Skupštine, za izbor četiri dopredsjednika i jedanaest članova Vijeća. Jedan član Vijeća je po funkciji predstavnik Komisije sportaša HOO-a. Kod predlaganja i izbora članova Vijeća treba uvažiti odredbu Olimpijske povelje koja propisuje da većinu u Vijeću trebaju činiti predstavnici nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova, te voditi računa o tome da su i neolimpijski sportovi i sportske zajednice odgovarajuće zastupljeni. Osim toga, Vijeće treba imati najmanje tri žene u svom sastavu.

 

Skupština će na sjednici izabrati i po pet članova Nadzornog odbora i Etičkog odbora, a kandidate za članove oba Odbora predlažu punopravni članovi HOO-a ili predstavnici na samoj sjednici Skupštine. (hoo/msč)

 

Više o dosadašnjim predsjednicima HOO-a
Više o Vijeću HOO-a
Više o Nadzornom odboru HOO-a
Više o Etičkom odboru HOO-a
Više o Skupštini HOO-a
Popis nacionalnih sportskih saveza