Zagreb, 10. rujna 2016. - Povodom Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna, i 25. godišnjice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Čop, uputili su čestitku svim sportašima, sportskim djelatnicima, volonterima, sportskim dužnosnicima, utemeljiteljima HOO-a, novinarima i onima koji su doprinijeli najvišem nacionalnom sportskom tijelu u uspješnom predstavljanju i vođenju hrvatskog olimpijskog pokreta:

"Dragi sportski prijatelji, čestitamo vam Hrvatski olimpijski dan! Iza nas je 25 godina sjajnih sportskih uspjeha, mnogobrojnih trenutaka radosti i ponosa koje su nam priuštili naši sportaši. Zahvaljujemo svima vama koji ste dali svoj doprinos razvoju hrvatskog sporta te nam je želja da i u budućnosti svi zajedno nastavimo djelovati za njegovu dobrobit“ stoji u čestitki Hrvatskog olimpijskog odbora.

 

HOO će večeras obilježiti Hrvatski olimpijski dan prigodnom svečanošću u okviru koje će se u Muzeju suvremene umjetnosti dodijeliti Nagrada „Dražen Petrović“ za 2016. godinu najuspješnijim mladim sportašicama i sportašima, a proslavi obljetnice prisustvovat će i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. (hoo/msč)

 

Utemeljenje HOO-a
U nazočnosti mnogih sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, 10. rujna 1991. godine u zagrebačkom hotelu Esplanade, održana je osnivačka sjednica kojom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu.
Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992., što nam je omogućilo sudjelovanje na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.