Zagreb, 28. kolovoza 2016. - Povodom jučerašnjih izjava tehničkog ministra unutarnjih poslova RH Vlahe Orepića u dijelu koji se odnosi na Hrvatski olimpijski odbor (HOO) slobodni smo priopćiti sljedeće:


1. Sigurni smo da je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kao istaknuti član Vlade RH upoznat s Olimpijskom poveljom koja zabranjuje primanje bilo kakve naknade predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora, te stoga predsjednik HOO-a nema plaću niti prima bilo kakav drugi oblik naknade za svoj rad. Isto se odnosi i na članove Vijeća i Nadzornog odbora HOO-a.

 

2. Stručni je rad od izuzetnog značaja za postizanje vrhunskih sportskih rezultata, što su pokazali i nastupi naših sportaša na OI Rio. Zato HOO kroz svoje razvojne programe sufinancira rad 65 trenera, od onih za razvoj pojedinog sporta do vrhunskih. Svi oni, uz redovna primanja koja ostvaruju, dobivaju posebnu naknadu od HOO-a u iznosu od 5.000 do 8.000 kuna, ovisno o kategoriji u koju su razvrstani.

 

3. Slažemo se s Ministrom da je status olimpijaca nešto što valja unaprijediti, pa je zbog toga, između ostalog, prije dvije godine potpisan ugovor između HOO-a i Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se omogućilo zapošljavanje vrhunskih sportaša u tom ministarstvu. Primjerice, u ministarstvu unutarnjih poslova Republike Slovenije trenutačno su zaposlena 27 sportaša. Stoga bismo predložili da se na isti način riješi status olimpijaca Josipa Glasnovića i Damira Martina te članova Hrvatske karate reprezentacije. (hoo)