Zagreb, 26. svibnja 2015. - Nacrt prijedloga Zakona o sportu koji je u završnoj fazi javnog savjetovanja (do 31. svibnja), neprihvatljiv je i loš za hrvatski sport, jedan je od zaključka kojeg su jednoglasno usvojili sudionici Sabora hrvatskog sporta, njih više od dvjesto iz redova nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica, olimpijaca i vrhunskih hrvatskih sportaša, sportskih instucija, ustanova i hrvatske akademske zajednice okupljeni u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (KIF).

Sabor hrvatskog sporta održan 26. svibnja na KIF-u, u višesatnoj je raspravi zaključio da, prije izrade Zakona o sportu, Republika Hrvatska mora donijeti Nacionalni program sporta kao temeljni strateški dokument. Sam Zakon trebao biti garancija autonomije sporta, sportskih organizacija, sportaša i sportskih djelatnika kao nužnom pretpostavke svakog daljnjeg djelovanja u području sporta što mu ovaj prijedlog ne daje. Sudionici Sabora, redom sportski radnici s terena, smatraju da je potrebna depolitizacija sporta, a sve pokušaje ostvarivanja političkih interesa i prikupljanja političkih poena preko sporta, naglašavaju u zaključcima, osuđuju i smatraju neprimjerenima.

Na proceduru donošenja nacrta prijedloga Zakona i mogućnosti utjecaja na promjene, osvrnuo se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koji je pozdravljajući skup naglasio da očekuje argumentaciju za (protu)prijedloge te najavio zalaganje za primjenu poreznih olakšica onima koji ulažu u sport. Skupu su se obratili Đurđica Sumrak, izaslanica predsjednika Saborskog odbora za obitelj, mlade i sport, Predrag Sloboda, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport, Josip Čop, glavni tajnik HOO, Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta i domaćin Sabora, kao i osvajači olimpijskih odličja Danira Bilić i Perica Bukić, te vrhunski košarkaški trener Mirko Novosel. U radu Sabora kojeg je moderirao pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta Siniša Krajač, sudjelovali su Zrinko Čustonja, redovni profesor Kineziološkog fakulteta, koautor studije o financiranju hrvatskog sporta, Biserka Vrbek, pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravna pitanja, Vladimir Iveta, pravni stručnjak Hrvatskog nogometnog saveza, Snježana Jurinić iz Sportske zajednice Grada Zadra, Mimi Vurdelja, voditeljica programa zdravstvene skrbi u HOO-u, i drugi sportski uglednici koji su se jednoglasno pridružili Saboru o odbijanju prijedloga Zakona. Organizatori su pozvali sve sudionike hrvatskog sporta da iskoriste pravo na raspravu u internetskom sustavu e-savjetovanja Vlade RH https://savjetovanja.gov.hr/ (hoo/rj)