Nakon kratke i teške bolesti u petak je u Rijeci preminuo bivši višestruki prvak i rekorder u dizanju utega, te pionir ovog sporta u našoj zemlji, Ivan Helman. Ivan Helman rođen je 19. srpnja 1934. ...

Nakon kratke i teške bolesti u petak je u Rijeci preminuo bivši višestruki prvak i rekorder u dizanju utega, te pionir ovog sporta u našoj zemlji, Ivan Helman.

Pokop Ivana Helmana održat će se u subotu, 25. listopada 2003. u 13.30 sati na mjesnom groblju u Sušačkoj Dragi. Povodom smrti Ivana Helmana, predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Ivica Miočić Stošić, uputili su brzojav sućuti obitelji Helman, slijedećeg sadržaja:

«Jako nas je iznenadila i potresla vijest o smrti gospodina Ivana Helmana, jednog od osnivača Hrvatskog olimpijskog odbora, velikog zaljubljenika u sport kojem je posvetio cijeli svoj život. Obitelji Helman upućujemo najiskrenije izraze sućuti povodom njihovog velikog i nenadoknadivog gubitka.»


Ivan Helman rođen je 19. srpnja 1934. godine u Skoplju. Osnivač je kluba dizača utega u Rijeci 1955. godine i višestruki je seniorski rekorder i prvak Hrvatske i bivše države u dizanju utega, te osvajač četvrtog mjesta na Mediteranskim igrama u Izmiru 1971. godine. Dugogodišnji je trener seniorske selekcije dizača utega kluba Rijeka, s kojima je 1975. i 1978. osvajao prvenstvo bivše države. Bio je dvostruki svjetski i europski prvak u konkurenciji veterana. Od 1980. do 1988. godine bio je predsjednik Dizačkog saveza Jugoslavije, a 1991. izabran je za prvog predsjednika Hrvatskog saveza za dizanje utega. Kao predstavnik Hrvatskog saveza za dizanje utega, Ivan Helman je bio jedan od osnivača i članova Hrvatskog olimpijskog odbora u mandatnom razdoblju 1991-1995. Ivan Helman bio je istaknuti međunarodni sudac prve kategorije, te glavni organizator Europskog prvenstva 1996. godine u Rijeci.