Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018.


XXIII. zimske olimpijske igre održat će se u Pjongčangu (PyeongChang, Republika Koreja) od 9. do 25. veljače 2018. godine. Odluka je donesena na 123. zasjedanju MOO-a u Dubranu (Južnoafrička Republika) a u izboru su još bili Annecy (Francuska) i Munchen (Njemačka).

Južnokorejski Pjongčang u pokrajini Gangwon smješten je u planinamaTaebaeka 180 km istočno od Seoula u kojem su 1988. održane Olimpijske igre.  S ukupno 43 703 stanovnika Pjongčang će za ZOI ugostiti oko 26 tisuća ljudi, od kojih oko 6 tisuća sportaša iz 80 zemalja.

Na programu ZOI Pjongčang su biatlon, bob, skeleton, curling, hokej na ledu, sanjkanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje i brzo klizanje na kratke staze, alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard. Projekcija nadležnog ureda za olimpijski program HOO-a, utemeljena na dosadašnjem iskustvu i sportskim rezultatima, je nastup cca 10 do 15 hrvatskih sportaša u četiri do pet sportova. Projekt  priprema i nastupa hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang 2018. prihvaćen je na sjednici Skupštine HOO-a u prosincu 2014., a nadopunjen na sjednici u prosincu 2015. godine. 


ZOI PJONGČANG 2018. - (HOO, prosinac 2015.)
≡   Lista hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang 2018.

Odluka o sastavu delegacije

Vodič delegacije - brošura - pdf , online

Službene web stranice Igara

Pjongčang, 25. veljače 2018. - Spektakularnom svečanošću, koja je obilovala plesom, glazbom, svjetlosnim efektima, vatrometom i demonstracijom raznih tehnoloških inovacija, u Pjongčangu su zatvorene XXIII. zimske olimpijske igre.

Pjongčang, 24. veljače 2018. - Na sastanku članova Misije HOO-a i vođa ekipa po sportovima, čiji predstavnici još borave u Olimpijskom selu u Pjongčangu, izabran je nositelj hrvatske zastave na svečanosti zatvaranja Zimskih olimpijskih igara. Bit će to pilot dviju bob posada Dražen Silić.

Pjongčang, 24. veljače 2018. - Nenastupanjem Krešimira Crnkovića u subotnjem klasičnom ski-maratonu na 50 kilometara, jedini hrvatski predstavnici na borilištima ZOI-ja u Pjongčangu bili su naši bobisti.