Olimpizam

Potkategorije

Hrvatski fair play odbor

Hrvatski fair play odbor utemeljen je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 10. svibnja 2006. godine, a  čine ga predstavnici HOO-a i Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). Zadaća Odbora je sustavno promicanje vrijednosti fair playa na načelima tolerancije i međusobnog poštovanja u svim oblicima sporta te doprinositi njegovu napretku prema pravilima Međunarodnoga i Europskoga fair play pokreta.

Prvi članovi Odbora imenovani su u rujnu 2007. godine iz redova olimpijaca, uglednika hrvatskoga sporta i javne riječi među kojima su Stojko Vranković, Nada Senčar, Gordan Kožulj, Verica Haraminčić, Morana Paliković Gruden, Romana Caput Jogunica, Goran Jukić, Luciano Sušanj, Dubravko Ižaković, Jura Ozmec, Biserka Vrbek, Marin Šarec, Romano Janečić i Ivana Lukačić. Za prvu predsjednicu Hrvatskog fair play odbora Vijeće je imenovalo Biserku Perman, vrhunsku kuglačicu i članicu Odbora.

 

Opširnije

Hrvatski klub olimpijaca

Istoga dana kada je, u ime Međunarodnog olimpijskog odbora, Hrvatski olimpijski odbor prigodnom svečanošću 22. prosinca 1993. uručio značke 129 hrvatskih sportaša osvajačima olimpijskih medalja na Igrama od 1948. godine, hrvatski su olimpijci održali osnivačku skupštinu na današnjem Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu  i time utemeljili Hrvatski klub olimpijaca.

 

Opširnije ...

Zaklada hrvatskih sportaša

Zakladu hrvatskih sportaša osnovali su u prosincu 2006. godine Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti s ciljem financijske i druge potpore vrhunskim hrvatskim sportašima koji su nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete egzistencije bilo stanovanja, liječenja, zapošljavanja, školovanja ili stručnog osposobljavanja i drugo.

Prvi predsjednik Zaklade bio je Zvonimir Boban, a upraviteljica pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i zajedničke poslove Biserka Vrbek. U prvom sastavu Upravnog vijeća imenovanog odlukom Vijeća HOO-a 13. prosinca iste godine redom su vrhunski hrvatski sportaši; Stojko Vranković, Gordan Kožulj, Danijela Grgić, Tamara Boroš (predstavnici HOO-a), Goran Sukno, Tomislav Smoljanović, Igor Boraska i Vlado Šola (predstavnici Hrvatskog kluba olimpijaca) Blanka Vlašić i Vedran Ćorluka uz Zvonimira Bobana (Sportske novosti).


Financijska sredstva za potporu sportašima osigurana donacijama osnivača i članova Zaklade, djelatnostima Zaklade te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba. Kontakt osoba je pomoćnica glavnog tajnika HOO-a Biserka Vrbek (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).


Opširnije ... 

Olimpijska solidarnost

Olimpijska solidarnost (OS) neovisno je tijelo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odgovorno za provođenje i upravljanje distribucijom prihoda dobivenih od televizijskih prava prijenosa Olimpijskih igara a koja pripadaju nacionalnim olimpijskim odborima (NOO).

Osnovna je zadaća Olimpijske solidarnosti planiranje, organiziranje i kontrola realizacije programa potpore NOO-ima, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija. Za upravljanje aktivnostima Olimpijske solidarnosti, koje uključuju odobravanje programa i proračuna baziranih na četverogodišnjim planovima, provođenje programa, kontrolu i ostale aktivnosti, odgovorna je Komisija za olimpijsku solidarnost MOO-a. 

Olimpijska solidarnost pruža NOO-ima financijsku, stručnu i administrativnu potporu u četverogodišnjem razdoblju između Olimpijskih igara u programskim područjima: 

1. Svjetski program
2. Kontinentalni programi
3. Potpore za sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

 

 

Ravnopravnost i sport

Svjesni težine i slojevitosti pitanja s koma se žene općenito suočavaju u društvu, a posebice njihova mjesta, položaja i uloge u sportu te prihvaćajući inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora osnovalo je 19. prosinca 1996. Komisiju za skrb o ženama u sportu na čijem je čelu do 2000. bila bivša rukometašica, olimpijka i ugledna članica Vijeća Katica Ileš.

 

Opširnije ...

Međunarodna suradnja


Hrvatski olimpijski odbor od samih početaka osnutka bilježi intenzivnu međunarodnu suradnju slijedeći temeljna načela razvitka olimpizma i sporta, njegove važne uloge u boljem razumijevanju zemalja te jačanju prijateljskih odnosa među njima.

U prvim danima samostalnosti kada Hrvatska nije imala svoja veleposlanstva, ni konzulate, Hrvatski olimpijski odbor u rujnu 1991. uspostavio je počasne dužnosti poklisara/veleposlanika HOO-a koju su obnašali hrvatski sportaši i sportski dužnosnici, domoljubi i sportski uglednici diljem svijeta.

Od tada do danas, uz brojne protokole i sporazume o suradnji s nacionalnim olimpijskim odborima, ulogu u međunarodnom sportskom okruženju aktivno potiče djelovanjem u tijelima međunarodnih sportskih udruženja  kao što su Međunarodni olimpijski odbor, Europski olimpijski odbor, Međunarodni odbor Mediteranskih igara, te druga udruženja i ustanove. HOO je uključen je u projekte solidarnosti, akademskog i olimpijskog obrazovanja, kulture kao i marketinških aktivnosti na međunarodnoj razini.

Međunarodni natječaji

Kako bi pridonio promicanju sporta kao univerzalne civilizacijske baštine za bolje međusobno razumijevanje Hrvatski olimpijski odbor već 1993. godine se uključio u organizaciju međunarodnih natječaja koje provodi Međunarodni olimpijski odbor a na temu olimpizam i proslava Igara. Iste je godine u natjecanju u likovnim radovima na temu Olimpijske igre za djecu u dobi od šest do šesnaest godina, Međunarodni ocjenjivački sud izabrao šest radova djece iz Hrvatske a nagrade osobno uručio predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch prigodom prvog službenog posjeta Hrvatskom olimpijskom odbora.

Na temu umjetnost i sport 2000. godine koju je MOO proglasio godinom kulture i mira, pobjednik međunarodnog natječaja bio je Šibenčanin Ante Guberina sa skulpturom „Olimpijski lanac“ u konkurenciji 74 zemlje. Njegovo se djelo danas nalazi u Olimpijskom muzeju u Lausannei.  Esej Ane Mirković iz Delnica „Radost napora“ 2002. godine ocijenjen je najboljim autorskim radom na međunarodnom natječaju „Olimpijski sport i književnost“ i uvršten u osam najboljih u istoj kategoriji. Hrvatski olimijski odbor uključio se i u organizaciju međunarodnog natječaja 2006. "Sport i fotografija" u kojem su Sanjin Kovačić i Krešimir Mehičić izabrani u osam najboljih u svojim kategorijama. Godine 2008. Hrvatski olimpijski odbor uključio se organizaciji međunarodnog natječaja „Sport i glazba“ čija je pobjednička skladba „Olimpizma put“ , a koju izvode Ivana Kindl, Branka Delić i dječji zbor „Kikići“ iz Zagreba, također uvrštena u osam najboljih u

Protudopinške aktivnosti

Prema definiciji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) doping je "korištenje, uzimanje i davanje ljudskom organizmu stranih supstanca ili većih količina supstanca koje organizam sadrži, s ciljem da se na umjetni način stimuliraju, odnosno uvećavaju natjecateljske sposobnosti sportaša, što je u suprotnosti sa sportskom etikom, kao i fizičkim i mentalnim integritetom sportaša".

 

Opširnije ...

Olimpizam na djelu

Olimpijska obitelj - In memoriam

Olimpijske vijesti

U suradnji sa sportskom redakcijom Hine, HOO objavljuje podatke i zanimljivosti iz povijesti svih olimpijskih igara od Atene 1896. do Londona 2012. godine. 

Posebno donosimo prikaz nastupa hrvatskih olimpijaca pod vlastitim stijegom od 1992. kao i onih koji su od 1900. do stvaranja samostalne države nastupali na Igrama pod zastavama Austrougarske, te monarhističke i socijalističke Jugoslavije.