Mediteranske igre

Mediteranske igre natjecanje su sportaša zemalja mediteranskog bazena, u pojedinačnim i ekipnim sportovima a utemeljene su ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća, radi poticanja suradnje, organizacije i razvoja sporta u toj regiji, promicanja sportske etike, duha fair playa i tolerancije. Održavaju se svake četvrte godine (od 1993. u godini nakon godine održavanja Olimpijskih igara) i pod pokroviteljstvom su Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

Službeni znak Mediteranskih igara su tri međusobno prepletena kruga koja poput jednog sunca izranjaju iz istog mora na plavoj zastavi MI. Izradio ga je ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić radeći rješenje za Mediteranske igre kojima je domaćin bio Split 1979.

 

Prve mediteranske igre održane su u Aleksandriji 1951. a sudjelovalo je 10 zemalja osnivačica: Egipat, Francuska, Grčka, Italija, Jugoslavija, Libanon, Malta, Sirija, Španjolska i Turska. Otac mediteranskih igara je Egipćanin Mohamed Taher Paša, političar, prosvijećen i visoko obrazovan intelektualac, sportski djelatnik, predsjednik Egipatskog olimpijskog odbora, član i potpredsjednik MOO-a (od 1934. do 1968.)

 

Hrvatski sportaši kao i sportaši koji su nastupali za hrvatske klubove sudjelovali su, kao reprezentativci Jugoslavije na 10 od 11 MI i to od Aleksandrije (1951.) do Atene (1991.). Jedino nisu nastupili na II. mediteranskim igrama 1955. u Barceloni, jer Jugoslavija tada nije imala diplomatske odnose sa Španjolskom. U tom razdoblju osvojili su 190 medalja od čega 92 zlatne, 51 srebrnu i 57 brončanih. Nakon Atene 1991. odlučeno je da ostane četverogodišnji ritam održavanja MI, ali da to bude nakon OI, a ne prije. Pokazalo se, naime, da je teško uskladiti olimpijske i mediteranske vrhunske sportske pripreme.

 

Od samostalnosti Hrvatske 1991. do 2013. hrvatski su sportaši šest puta nastupali na Mediteranskim igrama. U tom razdoblju osvojili su 168 medalja, 43 zlatne, 57 srebrnih i 68 brončanih.

Zagreb, 14. prosinca 2017. - Sudeći prema odazivu predstavnika nacionalnih sportskih saveza, za Mediteranske igre u Tarragoni (22. lipnja - 1. srpnja 2018. godine) vlada veliki interes.

Nikozija, 4. prosinca 2017. - Na dvodnevnom seminaru na temu „Budućnost mediteranskih igara“, ciparski olimpijski odbor ugostio je dužnosnike iz 17 nacionalnih olimpijskih odbora država-članica Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI).

Zagreb, 16. listopada 2017. - U Tarragoni, gradu-domaćinu Mediteranskih igara 2018. godine, održana je skupština Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI), u čijem su radu sudjelovali predstavnici 25 nacionalnih olimpijskih odbora iz država mediteranskog bazena. 

U prvom ovosezonskom nastupu na nekoj međunarodnoj regati izvan Hrvatske srebrni olimpijski četverac na pariće: Šain, M. Sinković, Martin i V. Sinković, demonstrirao je vrhunsku pripremljenost za novu sezonu, a drugim mjestom ugodno je iznenadio četverac bez kormilara: Kolobarić, Janjić i braća Begović

Potkategorije

XVIII. MI Tarragona 2018.

Osamnaesto izdanje Mediteranskih igara, multisportskog natjecanja priznatog sa svim svojim posebnostima i od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), ove će se godine održati u katalonskom gradiću Tarragoni (Španjolska) od 22. lipnja do 1. srpnja. Prema aktualnom stanju prijava, hrvatsko sportsko izaslanstvo u Tarragoni će brojati stotinjak natjecatelja (34 sportašice i 66 sportaša) u 24 sporta i sportske discipline. Najviše predstavnika dat će odbojka, s muškom i ženskom reprezentacijom (12+12) u dvoranskoj inačici i jednim parom na pijesku. U momčadskoj konkurenciji prijavljeni su nam još samo rukometaši.

 

Službena web stranica Igara
Odluka o sastavu delegacije_MI Tarragona 2018. 
Odluka stjegonoša - otvaranje MI Tarragona 2018.
Vodič hrvatske mediteranske sportske delegacije MI Tarragona 2018. - 
onlinepdf

XVII. MI Mersin 2013.

Hrvatski su sportaši 30. lipnja 2013. zaključili nastup na XVII. Mediteranskim igrama (MI) Mersin 2013. Nastupilo ih je ukupno 100, od kojih je 56 iz četiri momčadska sporta, a osvojili su 11 zlatnih, 7 srebrnih i 9 brončanih medalja. Jedanaest zlatnih odličja najbolji je učinak hrvatskih sportaša u povijesti ovog natjecanja. Do sada su najviše zlata, devet, osvojili 1993. u francuskom Languedoc Roussilionu.

 

Stjegonoša:
Na svečanosti otvaranja: Giovanni Černogoraz

 

Sastav hrvatske mediteranske delegacije Mersin 2013

Vodič delegacije - brošura - pdf, online

Službena web stranica Igara

 

XVI. MI Pescara 2009.

Na XVI. mediteranskim igrama održanima od 26. lipnja do 5. srpnja u Pescari (Italija) sudjelovalo je 4000 športaša iz 23 zemlje mediteranskog bazena, a natjecali su se u 27 športova: atletika, biciklizam, boćanje, boks, dizanje utega, gimnastika (športska i ritmička), golf, hrvanje, jedrenje, judo, kajak, karate, koturaljkanje, košarka, konjički šport, mačevanje, nogomet, odbojka (na pijesku i u dvorani), plivanje, rukomet, skijanje na vodi, stolni tenis, streljaštvo, šport invalida (atletika i plivanje), tenis, vaterpolo i veslanje.

 

Opširnije ...

XV. MI Almeria 2005

Na XV. mediteranskim igrama u španjolskoj Almeriji, održanim od 24. lipnja do 3. srpnja 2005., sudjelovalo je 3.500 športaša iz 21 mediteranske zemlje, a nadmetali su se u 25 športova. U hrvatskoj mediteranskoj delegaciji, pod vodstvom šefa Misije Damira Šegote, bio je 201 natjecatelj, od toga 83 športašice. Na listi osvajača medalja Hrvatska je zauzela jedanaesto mjesto s 26 odličja od kojih su pet zlatnih, 10 srebrnih i 11 brončanih.

 

XIV. MI Tunis 2001.

Mediteranske igre u Tunisu 2001., održane od 2. do 15. rujna, trebale su biti uobičajene XIV. MI, no i njih je obilježio teroristički napad na New York pa je svečano zatvaranje 15. rujna bilo simbolično, bez predviđenog umjetničkog programa. Hrvatska mediteranska reprezentacija sudjelovala je sa 138 športaša, na čelu sa šefom Misije Darkom Dujmovićem. Nastupile su 23 zemlje, a hrvatski su športaši osvojili 20 medalja - sedam zlatnih, šest srebrnih i sedam brončanih, što je Hrvatsku svrstalo na 11. mjesto ljestvice osvajača medalja. 

XIII. MI Bari 1997

Na XIII. mediteranskim igrama, održanim u Bariju od 13. do 25. lipnja1997. godine, hrvatski su športaši, koji su od samih početaka mediteranskih igara uvelike pridonijeli tom natjecanju i njegovoj važnosti u razvoju međunarodnog športa, nastupili drugi put pod svojom zastavom. Članovi hrvatske mediteranske reprezentacije, njih 239 na čelu sa šefom Misije Matijom Ljubekom, natjecali su se u 26 športova i osvojili 33 odličja, od toga šest zlatnih, 16 srebrnih i 11 brončanih.

 

 

XII. MI Languedoc Roussilion 1993

Prvi samostalni nastup na mediteranskim igrama
 
Da se mediteranske igre ne bi održavale godinu prije olimpijskih, tom je natjecanju promijenjen ritam održavanja. Tako su nakon XI. Mediteranskih igara u Ateni 1991. već od 16. do 27. lipnja 1993. održane XII. mediteranske igre u francuskoj pokrajini Languedoc-Roussillon.

 

Opširnije ...