Europske igre

Europske igre višesportsko su natjecanje sportaša nacionalnih olimpijskih odbora Europe, a održavat će se svake četiri godine. Odluka o pokretanju EI donešena je na 41. sjednici skupštine Europskih olimpijskih odbora 8. prosinca 2012. u Rimu. Grad domaćin prvih povijesnih EI je Baku (Azerbajdžan) a natjecanje će trajati od 12. do 28. lipnja predolimpijske  2015. godine.

 

Očekuje se nastup 6 000 natjecatelja iz 49 nacionalnih olimpijskih odbora, članova Europskih olimpijskih odbora (EOC).

 

Na programu EI Baku 2015. su 22 sporta:

 

Atletika
Badminton
Biciklizam (vožnja na kronometar, cestovna utrka, BMX, brdski biciklizam)
Boks
Gimnastika (sportska gimnastika, ritmička gimnastika, sportska akrobatika, sportska aerobika, trampolining)
Hrvanje (slobodno i grčko-rimsko)
Judo
Kanu (mirne vode)
Karate
Košarka (3x3)
Mačevanje
Nogomet na pijesku
Odbojka (dvoranska odbojka i na pijesku)
Plivanje
Sinkronizirano plivanje
Skokovi u vodu
Stolni tenis
Streličarstvo
Streljaštvo
Taekwondo
Triatlon
Vaterpolo

BAKU, 18. lipnja 2015. (Hina) - Sedmog dana natjecanja na Europskim igrama u Bakuu, u petak, 19. lipnja održat će se natjecanja u devet sportova, a u sedam će nastupiti hrvatski sportaši.

ZAGREB, 3. srpnja 2014. - Boksačica Daria Popović prva se među hrvatskim sportašima poimenično kvalificirala na prve Europske igre koje se održavaju od 12. do 28. lipnja 2015. godine u Bakuu.

Potkategorije

Europske igre Baku 2015.

Europske igre višesportsko je natjecanje sportaša nacionalnih olimpijskih odbora - članova Europskih olimpijskih odbora (EOC), njih ukupno 49, među kojima je i Hrvatski olimpijski odbor. Odluku o utemeljenju Europskih igara donio je EOC 2012. godine na 41. sjednici održanoj 8. prosinca u Rimu. Igre će se održavati svake četiri godine u predolimpijskoj godini ciklusa Igara. 

 

Grad domaćin prvih povijesnih Europskih igara je bio Baku (Azerbajdžan), a natjecanje se održalo od 12. do 28. lipnja 2015. godine. Na Igrama je sudjelovalo oko 6000 sportaša iz 50 zemalja koji su se natjecali u 24 sporta. Za devet sportova (stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, triatlon, biciklizam, odbojka na pijesku, odbojka, judo, streličarstvo) bile su to i kvalifikacije za OI Rio de Janeiru 2016. godine. U stolnom tenisu, triatlonu i streljaštvu pobjednici su izravno vadili kvote za Rio, dok su u ostalih šest sportova plasmani na EI donosili određeni broj bodova za ljestvice. U plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju nastupili su sportaši mlađi od 18 godina, dok su u atletici održati ekipna natjecanja.

 

Na svečanosti otvaranja: Snježana Pejčić
Na svečanosti zatvaranja: Josipo Bepo Filipi

 

Sastav sportske delegacije EI BAKU 2015

 

EI Baku 2015 - vodič sportske delegacije - pdf, online