Posebno priznanje HOO-a

Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora dodjeljuje se vrsnim pojedincima i kolektivima iz sporta, medija, kulture i drugih područja, a čija djela dokazuju istinsku pripadnost sportskom dobru i olimpijskom pokretu. Prvo Posebno priznanje HOO-a dodijeljeno je 2004. godine, a dobio ga je sportski komentator i urednik Boris Mutić za novinarski doprinos u promicanju sportskih vrijednosti. 

Dobitnici posebnog priznanja HOO-a 2016. su sportski kroničar i publicist Jurica Gizdić za osobit doprinos hrvatskoj sportskoj publicistici te urednik i novinar Bruno Kovačević za osobit doprinos promicanju sporta dokumentarnim filmom.

Posebno priznanje HOO-a 2015. Sportskim novostima za promicanje sporta i olimpijskih vrijednosti; Sportske novosti jedini su hrvatski dnevni sportski list koji u kontinuitetu već 70 godina bilježi sva relevantna događanja u svjetskom i domaćem sportu.  

Dobitnici posebnog priznanja HOO-a za promicanje športa 2011. Vicko Šoljan Vinko (Vicko) Šoljan rodio se 22. srpnja 1934. godine u Starom Gradu na Hvaru. Diplomirani je ekonomist, u mirovini i član je Opće skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Posebno je zaslužan za razvoj športova na otoku Hvaru od atletike, rukometa, nogo-meta, plivanja, vaterpola do daljinskog plivanja. Njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj upravo daljinskog plivanja, kako na otoku Hvaru i u Dalmaciji, tako i diljem Hrvatske ali i u međunarodnom sportskom okruženju.