Nagrada HOO-a Matija Ljubek

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora") dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području  sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio pisana povelja. Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" dodjeljivala se kao nagrada za životno djelo u području športa u znak priznanja i časti za osobit doprinos razvitku športa u Republici Hrvatskoj. "Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora" predstavlja brončana statua bacača koplja. Sastavni dio "Trofeja Hrvatskog olimpijskog odbora" je bila pisana Povelja u kožnoj mapi. Nagrada se u pravilu uručivala na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta utemeljenog povodom priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora (17. siječnja 1992.)

Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Matija Ljubek" (na snazi od prosinca 2013.)

    Dobitnici najveće nagrade HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo u području sporta 2016. su Mirjana Ognjenović, Milan Markežić, Nikola Pilić, Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac.

    Zagreb, 26. listopada 2016. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) raspisao je natječaj za nagradu za životno djelo „Matija Ljubek“. Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta, pojedincima u znak priznanja za osobit doprinos u sportu a udrugama za doprinos razvoju pojedinih područja sporta ili sporta u cijelosti.

    Dobitnici najveće nagrade HOO-a Matija Ljubek za životno djelo u  području sporta 2015. su olimpijka Erna Hawelka Rađenović, olimpijac Romano Bajlo, trener Ante Nakić, sportski dužnosnik Ivan Kralj te Građanski nogometni klub (GNK) Dinamo za nogometnu školu ustrojenu u prosincu 1957. godine.