Nagrada Dražen Petrović

Nagrada „Dražen Petrović„ dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Nazvana po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.) koji je preminuo, ustanovljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 9. rujna 2006. a prvi put dodijeljena u rujnu 2007. godine u povodu proslave dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Nagrada je pisana povelja sa stiliziranim likom Dražena Petrovića, novčan iznos i prikladni poklon. Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.

 

Opširnije ...

 

Dokumenti:


Pravilnik o izboru i dodjeli Nagrade "Dražen Petrović" (na snazi od listopada 2014.)

Nagrada Dražen Petrović - pregled dobitnika 2007. - 2016.

Zagreb, 29. lipnja 2018. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) pozvao je nacionalne sportske saveze da kandidiraju svoje mlade darovite sportaš(ic)e za Nagradu Dražen Petrović 2018. godine. Ova Nagrada, koja od 2006. godine nosi ime svjetskog košarkaškog velikana Dražena Petrovića, dodjeljuje se za izvanredne sportske rezultate pojedincima, momčadima i ekipama, štafetama, parovima i posadama u obje konkurencije.

Zagreb, 11. rujna 2017. - U nazočnosti olimpijaca, bivših vrhunskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika, među kojima su predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop, državna tajnica za šport Janica Kostelić, članovi Vijeća te drugi uglednici, u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" na istoimenom trgu u Zagrebu, dodjeljena je 11. rujna Nagrada "Dražen Petrović", godišnja nagrada najuspješnijim mladim hrvatskim sportašima, ekipama i posadama.

Zagreb, 10. rujna 2016. - Na proslavi 25. obljetnice HOO-a i Hrvatskog olimpijskog dana 10. rujna, dana osnivanja HOO-a, u Muzeju suvremene umjetnosti na kojoj su nazočili osvajači odličja iz Rija poput zlatnog dvojca na pariće, Valenta i Martina Sinkovića, srebrnih vaterpolista Josipa Pavića, Anđela Šetke i Luke Bukića, uz nositelje odličja sa ranijih Igara kao što je srebrni olimpijac u konju s hvataljkama iz Pekinga Filip Ude, brončana u taekwondou iz Londona Lucija Zaninović i njena sestra Ana Zaninović svjetska prvakinja 2011. i višestruka europska prvakinja također u taekwodou, te drugih bivših i sadašnjih vrhunskih hrvatskih sportaša, HOO je uručio najveću nagradu namijenjenu mladim i nadarednim sportašima i ekipama - Nagrada "Dražen Petrović".